TAZMİNAT HUKUKU
TAZMİNAT DAVASI NEDİR?
Kısaca tazminat, hukuka aykırı fiil neticesinde meydana gelen zarar ödemesidir diyebiliriz. Maddi veya manevi tazminat şeklinde görülebilmektedir. Zararın giderilmesi için zarar görene hukuken sorumlu kişiler tarafından ödenmesi gereken edimi ifade eder. Tazminat sorumluluğunu doğuran olay için kural olarak şu 4 şartın birlikte yer alması gerekir. Bunlar;
1-Hukuka aykırı fiil
2-Zarar
3-İlliyet Bağı
4-Kusur
TAZMİNAT DAVASI TÜRLERİ NELERDİR?
Maddi tazminat genel olarak maddi zarar, bedensel (cismani) zarar ile destekten yoksun kalma tazminatı şeklinde görülür. manevi tazminat ise kişi yada kişilerin iç huzuru ve manevi bütünlüğünün ihlal edilmesidir. Bu kapsamda;
*Trafik kazası tazminat davaları (maddi ve manevi tazminat davaları)
*Diğer yaralama tazminat davaları (maddi ve manevi tazminat davaları)
*İş kazası tazminat davaları (maddi ve manevi tazminat davaları)
*Meslek hastalığı (maddi ve manevi tazminat davaları)
*Rücu davaları
*Hakaret, onu kırıcı davranış gibi her türlü kişiliğe saldırıdan kaynaklı manevi tazminat davaları
*Yanlış tedavi/Malpraktis tazminat davaları (maddi ve manevi tazminat davaları) vs. şeklinde maddi hukuka konu olmaktadır.
MADDİ TAZMİNAT DAVASI KİMLERE KARŞI AÇILIR?
Haksız fiili gerçekleştirene, kusursuz sorumluluk sahibi kişiye (Örneğin araç işletenin sorumluluğu) ve son olarak varsa sigorta şirketine karşı açılır. Sigorta şirketi yoksa bunun yerine güvence hesabının sorumluluğuna gidilir. Ne var ki güvence hesabı sadece bedensel zararlardan sorumludur.
TAZMİNAT DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME?
Trafik kazası tazminat davalarında görevli mahkeme davalılar arasında sigorta şirketi yoksa, diğer davalıların gerçek kişi olması halinde asliye hukuk mahkemesi diğer hallerde ise asliye ticaret mahkemesi görevlidir. İş kazası ve meslek hastalığı davalarında görevli mahkeme iş mahkemeleridir. Yanlış tedavi/Malpraktis davalarında görevli mahkeme hastanenin özel olması halinde tüketici mahkemesi, devlet olması halinde idare mahkemesidir.
TAZMİNAT HESAPLAMA
Tazminat miktarı hesaplanırken zarar görenin yaşı, geliri, sosyal durumu gibi durumlar birlikte değerlendirilir. Yine kusur durumu da nihai tazminat tutarının belirlenmesinde önemlidir. Kusur durumu (oranı) ise bilhasa trafik kazalarında kaza tespit tutanağı ile şekillenmeye başlar. Bu sebeple kaza anından itbaren Konya tazminat avukatları arasında alanında uzman tazminat avukatı ile birlikte hareket etmek önemlidir. Zira haksız bir kusur izafe edilmesi halinde kaza tespit tutanağına itiraz edilmesi gerekmektedir.
TAZMİNAT DAVALARINDA ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?
Tazminatın türüne göre değişmekle birlikte trafik kazası tazminat davalarında zamanaşımı hukuka aykırı fiil aynı zamanda cezai sorumluluk gerektiriyorsa ceza zamanaşımı kadar uzar. Diğer hallerde haksız fiil tarihinden itibaren 2 yıldır. İş kazası ve meslek hastalığı tazminat davalarında zamanaşımı ise genel zamanaşımı olan 10 yıl olup bu süre kural olarak kaza tarihinden itibaren başlar.
Daha detaylı bilgi için lütfen büromuzla iletişime geçiniz.
TÜKETİCİ HUKUKU
Tüketici Hukuku, 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında kamu çıkarı gözetilerek, tüketicilerin sağlığı, güvenliği ve zararının geri ödenmesini, çevredeki tehlikelerden korunmasını sağlayan hukuk dalına verilen isimdir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında çıkarılan yasanın tüketicilere sağladığı hakları şu şekilde sıralayabiliriz;
AYIPLI MAL
Ücretini ödeyerek satın aldığınız bir mal hatalı çıktığı zaman ürünün 15 gün içerisinde değiştirilmesini, paranızın iadesini, ücretsiz tamir edilmesini, sorunun neden olduğu değer kaybının malın ücretinden düşürülmesini talep edebilirsiniz.
Eğer sorun gizliyse ve tüketici bunu belli bir zaman sonra fark ediyorsa, yasal süreç 15 günden 2 yıla çıkmaktadır. Fakat özürlü olduğu bildirilerek satışa sunulan mallar için bu durum söz konusu olmamaktadır.
ETİKET
Satışa sunulan mal ve hizmetlerin ambalajları üzerinde “Menşei, Cins ve Fiyat” bilgileri yazmak zorundadır. Bu nedenle etiket bilgisi olmayan satıcıları uyarabilirsiniz. Uyarıya aldırmayanları ilgili belediyelere şikayet edebilirsiniz.
GARANTİ BELGESİ
Üretici firmalar ve ithal ettiği ürünleri satışa sunan firmalar, satışını yaptıkları ürünler için en az 1 yıl garanti vermek zorundadırlar. Ürünler için verdikleri bu garanti, ürünün tüm parçalarını kapsamak zorundadır. Satışa sunulan ürünlerde istedikleri parçayı garanti altına alıp, istemediklerini garanti altına almama gibi bir durum söz konusu olamaz.
Üretici firmalar, satışa sunduğu bu malların garanti belgelerini müşterilerine vermek zorundadır. Garanti belgesi ile üretici firmaya gelen müşterinin isteği ilgili firma tarafından ücretsiz olarak yerine getirilmelidir. İlgili ürün ya da cihaz için tüketiciden para talep edilmez.
Üretici firmalara tamir için bırakılan mallar en geç 30 gün içerisinde onarıp tüketiciye teslim etmelidir. Aksi takdirde tüketici, ürünün yenisini talep edebilir.
Garanti kapsamındaki cihaz aynı arızayı birden fazla kez tekrarlarsa, cihaz üretici firma tarafından ücretsiz olarak değiştirilmelidir. Garanti kapsamındaki ürünler için tüketiciler, nakliye, montaj, servis ya da bakım adı altında bir ücret ödemezler.
TAKSİTLİ SATIŞLAR
Satıcı firma taksit şartlarını içeren sözleşmenin bir örneğini size vermekle yükümlüdür. İmzaladığınız taksit sözleşmesinde aldığınız mal veya hizmetlerin toplam satış fiyatı, vadeye göre faiziyle birlikte ödenecek toplan satış fiyatı, ödeme plânı, faiz miktarı ve faizin hesaplandığı yıllık oran yer almalıdır.
Sözleşmede bildirilen mal veya hizmetin toplam satış fiyatı sonradan kesinlikle değiştirilemez.
KAPIDAN PAZARLAMALAR
Kapıdan pazarlama hizmetini sunan kuruluşlardan alacağınız ürünleri 7 gün boyunca deneme/kıyaslama hakkına sahipsiniz. Bir haftalık bu süre içerisinde ürünü almaktan vazgeçerseniz yapmanız gereken ilk şey satıcı firmaya Noter aracılığı ile İhtarname çekmek olacaktır. Bunu yaptığınız takdirde satıcı sizden aldığı ücreti ve senetleri size geri iade etmek zorunda kalacaktır. 7 günün ardından ürünü iade etmezseniz ürünü kabul etmiş sayılırsınız.
Bazen uyanık satıcılar, tüketicilerin dikkatsizliğinden faydalanarak tüketicilere imzalattırdığı sözleşme tarihine 1 ay öncesinin tarihini atıyor. Burada sözleşmedeki tarih bu yüzden çok büyük önem taşıyor.
TÜKETİCİ KREDİLERİ
Banka veyahut finans kuruluşlarından almış olduğunuz kredinin mutlak surette bir kopyasını isteyin. İmzaladığınız sözleşmedeki şartlar ileride aleyhinize olarak hiçbir şekilde değiştirilemez. Borcunuzun tamamını ya da bir kısmını ödemek istediğinizde banka ya da ilgili finans kuruluşu gerekli indirimi yapmak zorundadır.
Daha detaylı bilgi için lütfen büromuzla iletişime geçiniz.